× Despre I.A. I.A.-ul in mituri, fictiune si speculatii Procesarea limbajului natural Filozofia din spatele I.A.-ului

Inteligenta artificiala

Cum credeti ca va arata lumea peste 50 de ani,

in contextul dezvotarii inteligentei artificiale?

Dezvoltarea Inteligentei Artificiale (AI) va conduce la disparitia a 24,7 milioane de locuri de munca, pana in anul 2027, dar va crea 14,9 milioane de noi locuri de munca, multe dintre acestea in tehnologie, reiese un raport de specialitate publicat, recent de compania de cercetare Forrester. In acest context, expertul in domeniul Digital IT, Alexandra Cernian, lector universitar la Facultatea de Automatica si Calculatoare de la Universitatea Politehnica din Bucuresti, sustine ca a patra revolutie industriala va aduce, in urmatorii ani, "dezvoltari uimitoare in Inteligenta Artificiala, robotica si transport autonom, ceea ce va transforma radical modul in care traim si in care lucram".



"Pana in 2025, a patra revolutie industriala va aduce dezvoltari uimitoare in Inteligenta Artificiala, robotica si transport autonom, ceea ce va transforma radical modul in care traim si in care lucram. Se discuta deja intens despre locuri de munca care vor disparea ca urmare a automatizarii cu roboti si altele noi care vor aparea. Omenirea a trecut deja prin trei revolutii digitale, fiecare schimband radical societatea si modul in care traim. Ce este diferit la a patra revolutie digitala? Pe scurt, viteza cu care se intampla. Este de fapt Revolutia Digitala, care se petrece intr-un ritm foarte rapid, facandu-ne sa reactionam in ritm accelerat la efectele ei. Inteligenta artificiala pare cuvantul cheie in ultimii trei ani si deja avem in jurul nostru multe elemente care confirma ca este tendinta cu prioritate din transformarea digitala: exista vehicule autonome si drone din ce in ce mai performante, avem asistenti virtuali cu care comunicam prin comenzi vocale (Siri, Cortana, Alexa), avem software inteligent care invata din diverse experiente prin machine learning, traim in cladiri si orase inteligente", explica Cernian.


Un raport legat de viitorul locurilor de munca, publicat in cursul anului trecut de World Economic Forum arata ca, in urmatorii cinci ani, peste 7,1 milioane de posturi vor fi preluate de catre roboti in urmatorii 5 ani, cele mai afectate tari fiind SUA, Japonia, China, Franta, Germania, India, Italia, Australia si Marea Britanie. In plus, peste 35% din abilitatile si competentele cautate in prezent printre angajati se vor schimba. "Deci este posibil ca elevii care intra in acest moment in sistemul educational sa se pregateasca pentru niste meserii care nu vor mai exista si vor dobandi niste competente care nu vor mai fi de actualitate pana isi incheie studiile", este de parere Alexandra Cernian.


Pe de alta parte, raportul 'FutureProof Yourself - Tomorrow's Jobs', publicat de Microsoft, releva faptul ca 65% dintre elevii din zilele noastre vor avea joburi care inca nu exista. Specialista IT considera, totodata, ca dezvoltarile rapide bazate pe inteligenta artificiala vor permite masinilor inteligente sa invete foarte rapid si sa execute task-uri in mod eficient, fiind in plus capabile sa proceseze date mai rapid si cu mai putine erori decat oamenii. "Asta va aduce numeroase beneficii in special pentru task-uri de rutina si repetitive. Robotii nu obosesc, nu se imbolnavesc, nu cer concediu si, in plus, vor avea viteza mai mare de executie. In unele cazuri, un robot poate face munca a 140 de angajati umani", afirma Cernian.


Statisticile publicate de Federatia Internationala de Robotica arata ca, in 2018, vor exista peste 1,3 milioane de roboti noi la nivel global, iar in urmatorii ani vom asista la o interactiune om - tehnologie mult mai intensa, care va fi dusa la urmatorul nivel de performanta.


"Tehnologiile digitale vor crea ecosisteme complexe si interconectate, cu mare potential de a imbunatati conditiile si standardele de viata la nivel global si de a crea noi oportunitati. A patra revolutie industriala va transforma practic toate domeniile de activitate, de la felul in care comunicam sau cumparam pana la domeniul energetic sau transporturi", mentioneaza lectorul universitar. De asemenea, un raport recent publicat de Forrester subliniaza ca, pana in 2027, inteligenta artificiala va face sa dispara 24,7 milioane de locuri de munca si va crea 14,9 milioane de noi locuri de munca, multe dintre acestea in tehnologie.




Expertul britanic in educatie Anthony Seldon sustine ca pana in anul 2027 locul profesorilor va fi luat de roboti. Seldon este primul care a avansat un termen limita pentru inlocuirea cadrelor didactice cu roboti, dar nu este primul care sustine ca asa ceva se va intampla. Studiile arata ca robotii - fie ei forme de inteligenta artificiala, programe pe calculator sau masini cu aspect umanoid - vor fi tot mai folositi in viitor si vor lasa milioane de oameni fara locuri de munca, potrivit Word Economic Forum. Se discuta inca intens pe marginea domeniilor in care robotii ii vor inlocui pe oameni. Unii spun ca loc pentru masini va fi doar in domeniile murdare, monotone si periculoase in care oamenilor oricum nu le placea sa lucreze. Iar o astfel de tendinta se manifesta deja. Sunt roboti care curata locurile in care se petrec dezastrele nucleare sau care fac munci grele in constructii. Masinile ar putea prelua insa si joburi de birou, inlocuind experti financiari, doctori si luandu-se la intrecere chiar cu genii in publicitate.


Meseria de profesor insa are cerinte pe care robotii n-au dat inca semne ca le pot indeplini. Fiecare elev invata in felul sau, poate avea probleme comportamentale sau de familie, iar asta ii cere profesorului sa se adapteze si sa isi foloseasca nu doar experienta didactica, ci si pe cea de viata pentru a-si forma elevii. Deja profesorii trebuie sa fie supraoameni pentru a putea rezolva toate problemele. Iar crearea unor roboti care sa obtina astfel de performante in relatia cu oamenii s-ar putea dovedi dificila. E nevoie de 20 de milioane de profesori Potrivit unui raport UNESCO din 2015, 9% dintre copii cu varste intre 5-11 ani nu mergeau la scoala. In plus, 16% dintre tinerii cu varste de 12-14 ani nu erau scolarizati. Circa 70 la suta dintre ei proveneau din Africa de Sud si din preajma desertului Sahara. In respectivele regiuni nu doar ca scolile nu au curent electric si apa curenta, dar nici de profesori nu prea dispun. Mai exact, sustine UNESCO, pana la 56% dintre cadrele didactice din aceste zone nu sunt suficient de bine pregatite.


Ca problemele sa se rezolve, ar fi nevoie de inca 20 de milioane de profesori. Alti aproape 50 de milioane de profesori ar trebui inlocuiti in urmatorii 13 ani din cauza ca urmeaza sa paraseasca sistemul fie pentru a face altceva, fie prin pensionare. Daca robotii ar deveni profesori, acestia ar trebui doar cumparati si eventual intretinuti, dar n-ar necesita plata lunara a unui salariu si nici zile libere. In plus, ar preda acolo unde sunt dusi, neavand capacitatea de a refuza posturile.


Inteligenta artificala isi va gasi locul in fiecare clasa Meseria de profesor e grea. Copiii isi pierd usor concentrarea si trebuie motivati in permanenta, iar planificarea activitatilor ocupa de regula serile si weekendurile dascalilor. Experta britanica in educatie Rose Luckin a scris de curand o carte in care sustine ca inteligenta artificiala ar putea face prezenta si ar putea trece notele in catalog. Sau ar putea documenta online pentru profesor, cautandu-i planuri de lectie in functie de diverse criterii. Astfel de sprijin ar putea combate sindromul burn-out in randul profesorilor si ar putea face meseria mai atractiva pentru tineri. Luckin spune ca in urmatorii 10 ani fiecare profesor ar putea fi asistat la clasa de asistenta artificiala.


Clasele ar putea fi echipate cu procesoare lingvistice, cu tehnologie de recunoastere a discursului si gesturilor si cu detectoare de miscare a ochilor care sa colecteze informatii despre fiecare elev. In acest fel, profesorul ar sti in permanenta cum recepteaza elevii informatia si cum sa ii ajute. Ar sti de asemenea cand unii sunt bolnavi si au nevoie ingrijire. In plus, informatia i-ar ajuta pe profesori sa isi creeze o strategie didactica mai eficienta, adaptand stilul de predare fiecarui elev in parte. Folosirea in exces a inteligentei artificiale ar putea insa fi periculoasa. Mai exact, sistemul ar putea citi gresit datele elevilor si strategia adoptata in baza respectivelor informatii ar fi una eronata.


Profesorii, parintii si elevii vor accepta cu greu noua tehnologie Rose Luckin sustine ca cercetatorii sunt pe punctul de a perfecta tehnologia didactica a viitorului. Problema va fi convingerea profesorilor, a parintilor si a elevilor sa foloseasca aceasta tehnologie. Scenariile apocaliptice in care robotii vor ajunge sa subjuge oamenii promovare de genii ca Elon Musk sau Stephen Hawking vor contribui la aceasta reticenta. Pentru a le schimba parerea legate de roboti actorilor implicati procesul educativ, dezvoltatorii i-ar putea implica pe profesori, parinti si elevi in procesul de creare a inteligentei artificiale.

Cinci inovatii care vor schimba viata

Cercetatorii de la IBM Research au dezvaluit cinci inovatii care-ti vor schimba viata in urmatorii ani.

Viata si planeta noastra se schimba, indiferent daca vrem sau nu. In curand, populatia intregii planete va depasi pragul de opt miliarde, iar asta va pune si mai multa presiune pe sistemul omenirii de a produce alimente, dar si pe transportul acestora. Astfel, multe dintre preductiile IBM se refera la modul in care producem si distribuim alimente.

  • 1.Agricultura se va digitaliza

  • Fermele vor avea un geaman digital (Digital Twin),adica fermierii vor avea date despre calitatea solului pana la abilitatile de conducere ale tractoristului si vor putea folosi aceste date in acel geaman digital pentru a testa diferite idei. Astfel, in urmatorii ani, fermierii vor putea folosi inteligenta artificiala pentru a prognoza cu precizie ce culturi vor avea, iar astfel putea accesa mai usor sursele de finante.

  • 2.Blockchain-ul va reduce risipirea alimentelor

  • In urmatorii ani, omenirea va elimina multe dintre costurile aprovizionariicu alimente. astfel, fiecare participant (fie el fermier, vanzator etc) va stii exact cat sa planteze, cat sa comande si cat sa livreze. Risipirea alimentelor se va reduce semnificativ, iar produsele care vor ajunge la oameni vor fi din ce in ce mai proaspete datorita tehnologiei blockchain, dispozitivelor IoT si algoritmilor de inteligenta artificiala.

  • 3.Cartografierea microbiotei ne va proteja de bacteriile rele

  • Oamenii vor obtine o super-putere in viitor: capacitatea de a folosi milioane de microbi pentru a proteja ce mancam. Acesti microbi, sanatosi pentru consum, altii nu, sunt introdusi in mod regulat in alimente la ferme, fabrici si magazine. Datorita unor noi tehnici care ne permit sa analizam structura genetica, fara costuri prea mari, microbii ne vor spune ce alimente sunt in regula pentru consum si care nu sunt.

  • 4.Senzorii cu inteligenta artificiala vor detecta agentii patogeni alimentari

  • Fermierii, procesatorii de alimente, dar si bucatarii de acasa vor putea detecta daca alimentele pe care le vor consuma sunt contaminate. Vor avea nevoie doar de un smartphone cu senzori de inteligenta artificiala. Cercetatorii IBM lucreaza la senzori IA portabili care pot detecta agenti patogeni oriunde. Acesti senzori ar putea creste dramatic viteza cu care este procesat un test patogen. Practic, orice participant al lantului alimentar ar putea detecta existenta unui E.coli sau al unui Salmonella.

  • 5.Se va schimba modul in care reciclam plasticul

  • VolCat, un proces chimic, va putea transforma un PET, un tip de plastic utilizat foarte des in ambalajul alimentelor, intr-o sursa regenerabila. In prezent, peste 272 de milioane de tone metrice de plastic sunt produse in fiecare an pe tot globul. VolCat foloseste o combinatie de substante chimice, caldura si presiune pentru a reduce acesta cantitate de plastic si cantitatea de deseuri produse. Asta ar putea schimba complet modul in care producem si in care reciclam plasticul.